середа, 29 травня 2019 р.

«МАДАМ БОВАРІ»: ЕГОЇЗМ В ЧИСТОМУ ВИГЛЯДІ?


«МАДАМ БОВАРІ»: ЕГОЇЗМ В ЧИСТОМУ ВИГЛЯДІ?

Егоїзм, байдужість і спустошеність – це ледь не три найяскравіші емоції ХХІ століття. Так багато тих, хто постійно скаржиться на байдужість близьких, егоїзм оточуючих  та власну спустошеність. Такі емоції – вже проблема цієї епохи. Та чи справді ми такі бідні й нещасні, якими мріємо здаватися? Так, так. Саме мріємо. Наша підсвідомість вже взяла собі на озброєння такі щоденні думки й активно діє. Але можливо ми лише відбиток мадам Боварі?

Вигадана реальність

А чому ні? Емма Боварі з розпачу навіть покінчила життя самогубством, бо відчувала постійну байдужість, егоїзм та спустошеність. Але ж вона й сама була егоїсткою. Жінка вчинила самогубство не тому, що усвідомила серйозність вчинків, що накоїла, а тому, що хотіла відчувати себе жертвою! Чи не бажання бути жертвою просинається в нас, коли ми відкладаємо все на останній момент, а потім кажемо, що бракувало часу?
Емма створила ідеальний образ свого чоловіка і не хотіла бачити переваг справжнього, що жив поруч в особистій вежі зі слонової кістки, до якої потрібно було достукатись. Але відданість у Емми присутня, особливо в ті моменти, коли вона обирає нові речі чи нових коханців. Жінка бажає зануритися в те життя, про яке вона читала і мріяла багато років. Та з певних причин не бере до уваги те, що Чарльз прагне до спокійного, провінційного життя.

Егоїстичність породжує егоїстичність

Стосунки, що збудовані на зневазі до моральних аспектів суспільного життя, приречені на швидкий фінал. Еммину схильність до романтики та задоволення власних інтересів повністю поділяли і Рудольф, і Леон. Вони обидва були закохані в мадам, але це була пристрасть, яка підтримувала брехню і егоїстичне ставлення до інших людей. І врешті-решт, не дивно, що обидві романтичні історії закінчилися повним провалом і трагедією. Обидва чоловіки показали усі свої почуття в скрутну для Емми хвилину. Хоча, можливо, вони хотіли таким чином продемонструвати усю безглуздість ситуації, в котрій опинилась жінка. Бо ж Емма й справді стала заручницею не тільки своєї брехні, але й бажань.
Легко провести паралель від роману Флобера у сучасність. Така одержимість речами наштовхує на думку про шопоголіків. Намагаючись наповнити внутрішню спустошеність особистість спочатку звертається до маленьких радощів – піти купити спідничку, а потім… Кордонів може не бути й взагалі. І так в різні періоди часу люди проходять через різні способи споживання мадам Боварі (споживання товарів, міст, коханців). Це і робить мадам Боварі настільки своєчасною, незважаючи на вік книги.

Ошукані почуття

Що стосується Чарльза, бідного Чарльза, якого так довго дурили, то він був занадто наївний або просто засліплений любов’ю, бачачи тільки те, що хотів бачити. Емма так міцно тримала його почуття, що навіть після її смерті, коли весь внутрішній безлад цієї жінки став надбанням громадськості, чоловік продовжував берегти світлу пам’ять про Емму. А опісля розуміння усієї правди – так  і не зміг її прийняти.
Вона була лише жінкою. Він був лише чоловіком, котрий не зміг залатати спустошеність, оскільки мав своєї сповна. Типові герої, яких так багато в сьогоднішньому світі.

Матеріали з сайту "Альтернативний погляд" : http://bookcontraceptive.kl.com.ua/madam-bovari-ego/.